Modalitat i tonalitat

La doctrina grega de l’ethos es fonamentava en la convicció que la música afecta al caràcter i que els diversos tipus de música l’alteren de maneres diferents. Podem discernir una visió general en dues classes: un música en que l’efecte tendia cap a la calma i l’elevació, i una altra en que tendia a produir excitació i entusiasme. La primera s’associava al culte a Apol·lo i el seu instrument és la lira. La segona s’associava al culte de Dionis i el seu instrument era la flauta.

                                                      Resultat d'imatges de imagenes flauta dionisos

Mode prové del llatí modus i etimològicament significa “una manera de”, és a dir, aplicat a la música es refereix a una manera de disposar una successió de sons. La música grega era monòdica, per tant, la melodia era la protagonista.

Les escales gregues comptaven amb se sons físicament determinats a la repetició del primer, una octava més agut. En la modalitat, els semitons canvien de lloc en cada mode, i això  dona un caràcter diferent a cada escala.

Cada mode conté:

  • una successió de set sons consecutius i la repetició del primer.
  • una nota bàsica que s’anomena tònica, amb la qual es relacionen tota la resta.
  • un dominant, que s’anomena així perquè és al nota que es troba amb més freqüència i és el centre dinàmic de la melodia

Cada mode grec es feia servir per infondre un estat d’ànim particular: triomf, tristesa, màgia, alegria..Cada escala corresponia a un mode diferent.

Resultat d'imatges de imagenes escalas modos griegos

El sistema modal greg va ser la base de la música de l’Edat Mitjana a Occident. Posteriorment, i de manera progressiva, es va anar perdent la utilització d’alguns modes. En el barroc els modes quedaran reduïts a dos, el Major i el menor.

Actualment alguns compositors utilitzen els modes en fragments de les seves melodies per tenyir-les de colors llunyans i aconseguir una sonoritat arcaica o exòtica.

Partint dels modes major i menor es va definir el sistema tonal. En aquest sistema els sons estan ordenats en una determinada sèrie de notes entre les quals hi ha tons i semitons. A Occident distingim fonamentalment dues escales: diatònica i cromàtica.

Resultat d'imatges de imagenes escalas diatonicas y cromaticas   Resultat d'imatges de imagenes escalas diatonicas y cromaticas

L’escala és major quan els semitons estan entre la 3ª i 4ª nota i la 7ª i la 8ª

L’escala és menor quan els semitons estan entre la 2ª i la 3ª i la 5ª i la 6ª.

Graus en una escala

Resultat d'imatges de imagenes grados escalas musicales

Tonalitat

Resultat d'imatges de imagenes tonalidades mayores y menores

 

 

Anuncios